Eladó ló, lovak, póni és lófelszerelés - Lovasapró

Angol telivér

Az angol telivér a világ egyik legkövetkezetesebb tenyésztõi munkájával kitenyésztett lófajtája. Kialakulása a római idõkre tehetõ, a keltáknak híresen gyors lovai voltak, ezek angliai utódai a galloway már az 1300-as években a versenylótenyésztés alapjául szolgáltak. Átütõ hatást a keletrõl behozott lovak jelentették. A méneken kivül a kancák között is voltak értékes keleti vérû importált lovak. Ezek közül kiemelhetõ a 40 királyi kanca - royal mares, amelyek között volt egy a Kárpát medencébõl származó ló is, Belgrád Turk. Az angol méneskönyv elsõ kötetét 1793-ban adta ki James Weatherby. Az õ utódai folytatták ennek a publikálását szinte napjainkig. A törzskönyvet lezárták, így a telivérek 237 kanca és 169 mén utódai.

Az angol telivér küllemileg és testnagyság szempontjából nem kiegyenlített. A kivételek ellenére vannakküllemi jellegzetésségei. Nemes, száraz, könnyû fej, táguló orrlyukak, élénk szemek, sokszor tágan illesztett fülek. Hosszú, ívelt, gyakran alacsonyan illesztett nyak. Kifejezett, hosszú magas mar, jellegzetes baltavágással. Rövid, izmos hát és ágyék. Dõlt, hosszú, jól izmolt lapcka. A far egyenes, izmos. Inkább mély a mellkas, mint dongás. Átlagos marmagassága: 162cm -167cm.

A magyar telivértenyésztés a 19. század végén kezdõdõtt, nagyrészt Széchenyi Istvánnak és Wesselényi Miklósnak köszönhetõen. A legjobb eredmények a század utolsó negyedében születtek. 1876-ban Kisbér megnyerte az epsomi Derbyt. Az 1874-ben született Kincsem 54 futásból 54 gyõzelmet ért el korának legjobb versenylovaival szemben. A telivér karaktere, idegrendszeri adottságai azonban nem teszik alkalmassá a használati ló nemesítésére ott, ahol a ló gyengébb lovagló-képességû emberekkel találkozik.

További Lófajták, lovak

Abaco vadló Amerikai ügetõ Andalúz ló
Angol telivér Appaloosa Belga melegvérû ló
Boulonnais a boulogne-i ló Brumby-ló Camargue-i ló
Clydesdale ló Dales póni Dartmoor póni
Falabella mini ló Fjord póni Orlov ügetõ
Orosz ügetõ Shagya arab
© 2015. · Kezdõoldal · Új hirdetés feladása · ÁFF és Adatvédelmi Tájékoztató · Partnerek · Kapcsolat
A ló a legnemesebb állat! A lovaglás nem csak hobbi, életérzés!