Eladó ló, lovak, póni és lófelszerelés - Lovasapró

Camargue-i ló

A camargue-i ló a Rhône-deltavidékének pontosabban Camargue környékének hagyományos hátaslova, amelyet a fekete bikák tereléséhez használnak a marhahajcsárok. Küllemében a lipicai lóhoz hasonlít leginkább, (egyes szakértõk azonban az észak-afrikai berbert látják benne), csak kisebb termetû. Vad formájában a camargue-i ló csak Dél-Franciaország vizenyõs, félsós, tengermelléki lápvidékein fordul elõ. Télen ez a vidék rideg és barátságtalan, nyáron viszont perzselõ a hõség. Ezek a szélsõséges idõjárási viszonyok edzett, nagy lépésbiztonságú lovat hoztak létre, amely mindezek tetejébe még a legyekkel szemben is meglepõen toleráns. Ennek a fajtának napjainkban kizárólag a Camargue nyújt otthont. A feltételezések szerint ez a ló az északabbra élt, prehisztorikus õsök közvetlen leszármazottja. Ezeken a területeken a paleolitikumból (korai kõkorszak) származó, 17 000 éves lómaradványokra találtak. A ló dél-franciaországi létezésének még régebbi bizonyítékára akadhatunk a Lascaux-i barlang híres, õsrégi festményein, amelyek szintén a paleolitikumból származnak, de a fajta kialakulására a mór hódítók Észak-Afrikából hozott berber ménjei is hatást gyakoroltak.

A camargue-i ló emberemlékezet óta a helybéli marhahajcsárok hátaslova. Ezek az emberek a vidék „cowboyai”, és híresek arról, hogy a camargue-i ló hátán ülve fogják be az itteni vad, fekete bikákat. A lovakat évente egyszer befogják, hogy megvizsgálják az adott évben született csikókat, amelyeket azután megbillogoznak az õsi tulajdonoscsaládok címerével. A camargue-i ló közkedveltségnek örvend a vidék számos lovascentrumában. Nagy lépésbiztonsága és veleszületett okossága ideális hátassá teszik. A fajta vadsága izgalmas kihívást jelent betörõje számára. Amikor azonban az állat kezessé vált, kitûnõ sportló válik belõle.

A camargue-i lovak minden tenyésztõjének saját jelképe van, ami általában címer formájú. A ménesgazda ezt használja lovai bélyegzéséhez, így minden lóról pontosan megállapítható, honnan származik. A ménesek mintegy 6880 hektárnyi területet birtokolnak, melynek neve Lagune Etang des Vacarés, és Dél-Franciaország egyik legszebb természetvédelmi körzete. A földrajzi elszigeteltség miatt génállománya az utóbbi kétszáz évben nem változott. A fajta tenyésztõ egyesülete 1978-ban alakult meg. Állománynagysága: a regisztrálatlan állomány nagyjából 200 lovat tehet ki, az ellenõrzött kancák száma 50 és 70 között mozog.

A camargue-i ló átlagos marmagassága körülbelül 133 centiméter, ezért inkább a kislovakhoz sorolják ezt a lovat. Testalkata zömök, csikókorában durva szõrzete sötétszürke színû, amely az életkor elõrehaladtával kifehéredik. Sörénye dús, farka bozontos. A farizmok erõteljesek. Háta és a füle rövid, nyaka hosszú. Nagy fején, nagy szemek és egyenes orrhát helyezkedik el. Különlegessége, hogy az orrlyukait be tudja zárni, hogy a víz alatt is legelhesse a nád fiatal hajtásait. A tisztavérû camargue-i lovat arról is fel lehet ismerni, hogy télen az alsó állkapcsán „szakállt”, dús szõrzetet növeszt. Patája széles ezáltal nagy a lépésbiztonsága, lába hosszú erõs ízületekkel, ingoványos talajon is kitûnõen mozog. Nem túl gyors, de lépésben, ügetésben és vágtában kitartó. A tengervízben is jól boldogul, ezért hazájában a „tenger fehér lovának” is becézik.


Forrása: wikipedia

További Lófajták, lovak

Abaco vadló Amerikai ügetõ Andalúz ló
Angol telivér Appaloosa Belga melegvérû ló
Boulonnais a boulogne-i ló Brumby-ló Camargue-i ló
Clydesdale ló Dales póni Dartmoor póni
Falabella mini ló Fjord póni Orlov ügetõ
Orosz ügetõ Shagya arab
© 2015. · Kezdõoldal · Új hirdetés feladása · ÁFF és Adatvédelmi Tájékoztató · Partnerek · Kapcsolat
A ló a legnemesebb állat! A lovaglás nem csak hobbi, életérzés!