Eladó ló, lovak, póni és lófelszerelés - Lovasapró

Amerikai ügetõ

A fajta kialakulásában nagy szerepe volt Darley Arabian utódjának Messengernek. A lovat 1788- ban exportálták az USA-ba. Kitûnõ ügetõképességét jól örökítette tovább, az 1849-ben született Hambletonian 10 révén sikerült ezt rögzíteni a fajtában. A fajta ügetõ kialakításában szerepet játszott többek között az angol telivér, vagy a norfolkinak titulált Bellfounder. A kitûnõ örökítõ méneknek köszönhetõen 1789-tõl csak olyan lovat ismertek el a fajtában amelyek 2:30 alatt ügették az egy mérföldet. Így jött a Standard bred elnevezés is.

A versenytávok az idõk folyamán egyre rövidebbek lettek, leggyakrabban az 1 mérföldes távot futják. Az ügetõk már kétéves korukban futnak, legjobb eredményeiket 3-6 éves korukban érik el. Az amerikai ügetõnél nem a küllem, hanem a teljesítmény számított. Ezért az amerikai ügetõ meglehetõsen kiegyenlítetlen fajta. Feje többnyire nemes, de durva is lehet. A nyak középhosszú, magasan illesztett. Hosszú, meredek, jól izmolt lapockák jellemzik. A far széles jól izmolt, néha csapott. Marmagassága 158 cm körül mozog.

Magyarországon az ügetõversenyzés a 19. század végén kezdõdött. Az amerikai vérû ügetõk legjobb vonalaiból származó lovak kerültek hozzánk, így az országok között a középmezõnybe tartoztunk.

További Lófajták, lovak

Abaco vadló Amerikai ügetõ Andalúz ló
Angol telivér Appaloosa Belga melegvérû ló
Boulonnais a boulogne-i ló Brumby-ló Camargue-i ló
Clydesdale ló Dales póni Dartmoor póni
Falabella mini ló Fjord póni Orlov ügetõ
Orosz ügetõ Shagya arab
© 2015. · Kezdõoldal · Új hirdetés feladása · ÁFF és Adatvédelmi Tájékoztató · Partnerek · Kapcsolat
A ló a legnemesebb állat! A lovaglás nem csak hobbi, életérzés!